Fachowe podejście do problemu, czyli czego potrzebuje magazyn
Niezależnie od tego, w jakiej branży prowadzimy swoją działalność, dbałość o jakość świadczonych przez nas usług jest zdecydowanie priorytetem. Pamiętać jednak należy, że jakość to nie tylko miła obsługa i uśmiech skierowany w stronę klienta. To przede wszystkim oddawanie w jego ręce produktów najwyższej klasy.
Wyposażenie magazynu - systemy przechowywania
nie ma chyba bardziej wymagającej pod względem koniecznych do spełnienia parametrów branży niż branża gastronomiczna. Tu przestrzeganie terminów, warunków przechowywania, w tym także temperatur i wilgotności powietrza, stawia przed prowadzącymi tego rodzaju biznes nie lada wyzwanie. Składując żywność, która ma trafić na stoły konsumentów, przedsiębiorca bierze na siebie ogromną odpowiedzialność za setki układów trawiennych. Dobrze więc jeśli zdaje sobie sprawę z ciążącego na nim obowiązku zagwarantowania odpowiedniej formy przekazywanej do sklepów żywności. Zaopatrzenie swojego magazynu w dostosowane do prowadzonych przez nas artykułów systemów chłodniczych, a także specjalistycznych pojazdów dostawczych, to z pewnością jeden z najważniejszych punktów na liście przykazać każdej firmy zaopatrzeniowej.
Tajemnica trwałości? Odpowiednie chłodzenie
Nie stanowi dziś żadnej zagadki fakt, że przechowywane w chłodnym pomieszczeniu artykuły żywnościowe zachowują swoją świeżość na dłużej. Pozostawione na stole w kuchni mleko z pewnością szybko przestanie być zdatne do spożycia niż to zamknięte w lodówce. Jednak nie do wszystkich produktów zastosujemy te same zasady. Każdy typ żywności to osobne wytyczne. Dlatego niezmiernie ważne jest wyposażenie swojego magazynu w odpowiednio dobrane komory chłodnicze. Dopasowanie systemu przechowywania do składowanego w komorach typu żywności zapewni poszczególnym produktom długotrwałą świeżość i pozwoli im na zachowanie wszelkich wartości odżywczych i walorów smakowych. Jak wiemy, to właśnie te cechy decydują o wyborze danego artykułu przez konsumenta.
Temperatura pod ścisłą kontrolą
Magazynowe komory chłodnicze to oczywiście nie wszystko, co pomoże nam w uchowaniu żywności przed zepsuciem. Niezbędne są tu stałe kontrole i regularne przeprowadzanie pomiarów panujących w poszczególnych pomieszczeniach temperatur. Ich wahania bowiem mają znaczący wpływ na to, co dzieje się z poddawaną ich działaniu żywnością. W tym działaniu wesprą nas specjalistyczne termometry przemysłowe. Te niezwykle czułe urządzenia pozwolą nam utrzymać odpowiednie warunki w chłodni i znacznie podniosą komfort naszej pracy.